IMG 1507sm

Med den fantastiska rymdkonserten fortfarande ekande i huvudena begav sig många av sällskapets medlemmar till jubileumsfesten, som hölls på restaurant Valvet, alldeles i närheten av Allhelgonakyrkan.  Det blev en mycket trevlig fest där även flera av konsertens artister närvarade. På menyn stod medelhavsgrillbuffé, med tillhörande vegetariska sallader.

 

IMG 4239BmatPeter Linde och Ulf R Johansson var kvällens konferencierer. Inga långa högtidstal var inplanerade, däremot ett antal kortare inpass. Först gav Ulf R en liten exposé över vår grundare, Knut Lundmark. Därefter gavs det utrymme för hälsningar. På video (se nedan) fick vi gratulationer både från Svenska Astronomiska Sällskapets ordförande, Jesper Sollerman och från den fritidsansvariga i Malmö Stad, kommunalrådet Frida Trollmyr. Dessutom överlämnades gåvor till och från astronomiska institutionen i Lund. Ulf R donerade unika Lundmarkmanuskript till institutionens förvar. Dainis Dravins överräckte till sällskapet en gåva i form av en bok om Lunds universitets 350-åriga historia.

 

Vi fick också ett litet smakprov på en pod, dvs ett inspelat "radioprogram" tänkt att eventuellt kunna komplettera Cassiopeabloggen.  Ulf R och Peter samtalade där om det nyligen offentliggjorda nobelpriset i fysik.

 

 

En sedan länge planerad sponsortavla hade fått sin slutliga utformning genom Eva Dagnegårds och Anders Nilssons försorg, och kunde nu visas upp för första gången. Där fanns 30 sponsorer angivna, med plats för ytter ligare namn...

 

KL-diplom2017-final

 

Kvällens höjdpunkt blev utdelningen av sällskapets Knut Lundmark-pris. Detta pris instiftades ursprungligen i samarbete med tidningen Kvällsposten och har bara delats ut ett fåtal gånger till speciellt förtjänta personer. Det består av ett elegant diplom (design: Eva Dagnegård) och en check på 5000 kr. Eftersom att vi numera har en särskild utmärkelse för våra egna medlemmar (Tycho-priset), har nu Lundmark-priset en mera nationell inriktning.

 

Årets prisvinnare var i förväg helt ovetande och blev helt överrumplad när Peter Linde ropade fram henne. Katja Lindblom, på besök från Göteborg, hade nämligen knappast ens någon aning om att ett pris skulle utdelas under kvällen, ännu mindre att hon skulle få det.

 

Katja är föreståndare vid Slottskogsobservatoriet i Göteborg. Hon har under flera år gjort en imponerande insats, samtidigt som hon kämpar för observatoriets framtida existens, som hela tiden förefaller osäker. Hon är alltså en mycket värdig mottagare av detta fina pris. Hennes överraskning matchades väl av hennes glädje och tacksamhet (se gärna hennes Facebooksida) över utmärkelsen , vars inskription lyder:

 

 

 "Knut Lundmark-priset 2017 tilldelas Katja Lindblom för hennes uppskattade pedagogiska och brett bedrivna populärastronomiska insatser i Knut Lundmarks anda."

 

Kombinationen av rymdkonsert och en medlemsfest blev ett värdigt firande av 80-års jubileet, där flera andra nyskapande arrangemang under året har ingått. En del tyckte att ett 81 års jubileum skulle vara en naturlig fortsättning...

 

PL

Videohälsningar:

Jesper Sollerman
Frida Trollmyr

 

Smakprov på pod

 

Några bilder från jubileumskvällen:

 

 {imageshow sl=87 sc=11 /}