header

 

Vi startade året med den stora finalen av vår frågesport "På spåret mot stjärnorna". Bengt Rönde hade under hösten kört ett par kvalificeringsrundor och nu skulle de bästa mötas för att utse vinnaren. Vi fick också träffa en grupp ungdomar från Latinskolan i Malmö som nyss gjort sitt gymnasieprojekt på observatoiriet. Rymdnytt om nye svenske astronauten Marcus Wandt och boknytt om den legendariska astronomen Payne-Gaposchkin fanns också på programmet. Hela mötet finns inspelat på vår Youtube-kanal.

 

Kvällens möte var förlagt till Tycho Brahe-observatoriet men flera följde det också via zoom. På föreningsnytt berättade ordföranden om vår nya satsning på "Drop-in" som innebär att det oavsett väder är öppet för allmänheten varje måndag och varannan onsdag. Sedan fick Ulf R Johansson ordet, han diskuterade den nya boken om den legendariska astronomen Cecilia Payne-Gaposchkin, som var den förste som insåg att stjärnorna till största delen dominerades av väte och helium.

Sedan var det dags för gymnasisterna Kais Al-Dabbagh, Vincent Huang och Linus Wennberg från Latinskolan i Malmö att berätta om deras studie av den variabla stjärnan V0355 Cam, med syftet att bestämma dess avstånd. Mirja Markkula uppdaterade oss om Marcus Wandt, den senaste svenske astronautens rymdäventyr. 

Eftersom vädret denna gång var gynnsamt kunde vårt nya jätteteleskop, Finn, användas i pausen för att visa några sevärdheter på himlen. Som vanligt fanns kaffe med tilltugg tillgängligt, till ett facilt pris.

 

Kvällens huvudpunkt var förstås finalen i vår frågesport. Det var fem tävlande som gjorde upp. Frågeledaren, Bengt Rönde, hade kvällen till ära utrustat de tävlande med visselpipor, som de blåste i när de kunde svara. Denna gång var frågorna svårare än tidigare, vilket dock inte hindrade de tävlande från att få höga poäng. Efter en spännande sammanräkning stod det klart vilka som var de tre pristagarna.  Bengt-Erik Wingren tog tredje platsen och Mats Hägg andraplatsen. Segrare blev Karl Palm. Alla tre fick bok som pris tillsammans med en chokladkartong. Choklad fick även den utmärkte frågeledaren.