litenastb

 NYHETSBREV 11              27 aug 2013

Hej igen!

Höstsäsongen börjar gå igång och den mörka årstiden tar över ett tag. Sällskapet har haft en del aktiviteter under sommaren men nu sätter det igång på allvar. Passa på och delta i något av våra kommande arrangemang!

Sommarens aktiviteter

Först en titt på vad som redan har hänt. Solen är i aktivitetsmaximum och det har hållits solvisningar både på observatoriet och ute på Ribersborg.

Kvällvisningarna inleddes traditionsenligt med att allmänheten inbjöds till meteorobservationer i samband med Perseidernas maximum 11-12 aug. På måndagen fick vi ett hundratal besökare och meteorerna ackompanjerades av jubel och applåder. Kul även för oss arrangörer!

Under Malmöfestivalens arrangerades Föreningarnas Dag på Gustav Adolfs torg i Malmö och vi var väl representerade. Trots småregnigt väder gick det åt massor av broschyrer.

Stjärnhimlen har också samarbetat. Strax efter Perseiderna dök det upp en ljusstark nova i stjärnbilden Delfinen. Som bäst nätt och jämt synlig för blotta ögat har den nu avtagit i ljusstyrka, men kommer att kunna visas för allmänheten i våra teleskop under hela hösten. 

Nu till kommande aktiviteter.

Möte på torsdag

Säsongens första stora möte är nu på torsdag kl 19 och platsen är Tycho Brahe-observatoriet. Det blir en unik chans att bekanta sig med amatörastronomi på alla nivåer. Missa inte det!

Besök i Göteborg

I våras gjorde Göteborgs Astronomiska Klubb ett besök på TBO och inbjuder nu till ett returbesök hos dem. Föreslaget datum är söndagen den 27 oktober, men vi återkommer med detaljer. Redan nu kan de som är intresserade preliminäranmäla sig via epost till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.).

Astrohistorisk intressegrupp

Under en längre tid har vi funderat på att bilda en astronomihistorisk grupp inom vår förening. Nu är det dags att gå från ord till handling, så i höst börjar vi på allvar. Meningen är att vi med ojämna mellanrum ska träffas på vårt observatorium, utbyta idéer, läsfrukter och annat. Gärna över en fika ett par timmar en söndagseftermiddag.  Från och med 2014 prenumererar sällskapet även på The Journal for the History of Astronomy. Vill du vara med? Maila till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Första mötet blir den 20 okt på eftermiddagen. Mer info kommer. Väl mött!  / ulf r

Astrofotogruppen

Under Håkan Barregårds ledning fortsätter nu astrofotogruppen sin verksamhet.  Det blir möten på TBO första tisdagen varje månad. En avsikt är att alla med systemkamera enkelt ska kunna ta egna vackra astrobilder med det nya fototeleskopet. Mötena inleds med grundläggande förklaringar så nya deltagare också ska känna sig hemma.

Tycho Brahe-observatoriet 40 år

Den 7 dec 1973 invigdes vårt fina observatorium ute i Oxie. Det är alltså 40 år sedan, samtidigt är det 100 år sedan som upphovsmannen, Per-Åke Björklund, föddes.  Det firar vi under senhösten. En sak vi tänker oss är att via hemsidan presentera en del material från åren som gått. Ni som har bilder eller annat av intresse, på observatoriet eller av Per-Åke Björklund, ta kontakt med  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så hjälper han till att förmedla det vidare.

Kommande evenemang - boka in!

Pricka för i din kalender:

  • 26 sept kl 19: ASTB-möte
  • 28 sept kl 15-22: Astronomins dag och natt på TBO
  • 31 okt kl 19: ASTB-möte
  • 5 dec kl 19: ASTB-möte

Mycket mer händer under hösten. Kalendern på tbobs.se visar det mesta.

Glöm inte att hjälpa till att sprida informationen om våra aktiviteter. Det kan vara att sätta upp en kallelse på arbetsplatsen, att "gilla" våra artiklar, att via egna facebook-sidor länka till oss, mm. Gå gärna också in på vårt eget forum att diskutera. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. hjälper till med tips.

 

Många hälsningar,

Peter, er ordf.