litenastb

 NYHETSBREV 12              15 sept 2013

Hej igen!

Höstsäsongen är här och den mörka årstiden tar över ett tag. Nu kommer höstaktiviteterna slag i slag. Passa på och delta i något av våra kommande arrangemang!

 

18 september: Pub Brahe

Redan nu på onsdag är det dags för Pub Brahe igen. Denna gång träffas vi i Lund kl 19.00 på puben John Bull, Bangatan 2 (se karta). Helt informellt möts vi och diskuterar allt mellan himmel och himmel...

Kulturnatten den 21 september

Årets kulturnatt i Lund inleds med fördel i Malmö kl 16.00 på "Sveriges minsta bokmässa" på S Förstadsgatan 82, där Ulf R Johansson presenterar sin nya bok.

Kulturnatten är i övrigt smäckfylld med intressanta begivelser, även för den astronomi-intresserade. Sällskapet deltar med bord och information på Astronomiska institutionen som har öppet hus med ett flertal intressanta populära föredrag. Hela programmet finns här. På förlaget Historiska Media kommer det dessutom att diskuteras liv i universum..

Möte den 26 september

Säsongens andra stora möte är den 26 september kl 19 på Tekniska Museet i Malmö. Huvudgäst är docent Nils Ryde från Lunds observatorium som kommer att berätta om de hemligheter som ruvar i Vintergatans centrum. Där finns ledtrådar till hur både Vintergatan och andra galaxer har uppkommit.  Missa inte det!


Några påminnelser

Historiska klubben

Nu startar sällskapet en en astronomihistorisk intressegrupp, under Ulf R Johanssons ledning.  Första mötet blir den 20 okt på eftermiddagen, kl 14.00 på Tycho Brahe-observatoriet. Mer info.

Astrofotogruppen

Under Håkan Barregårds ledning fortsätter nu astrofotogruppen sin verksamhet.  Det blir möten på TBO första tisdagen varje månad. En avsikt är att alla med systemkamera enkelt ska kunna ta egna vackra astrobilder med det nya fototeleskopet. Mötena inleds med grundläggande förklaringar så nya deltagare också ska känna sig hemma.

OBS! De som vill lära sig att göra egna observationer med vårt fina Meade-teleskop kan höra av sig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., så arrangerar han tillfällen till utbildning.

Besök i Göteborg

Som tidigare nämnts inbjuder Göteborgs Astronomiska Klubb oss till ett besök hos dem. Föreslaget datum är söndagen den 27 oktober. Glöm inte att preliminäranmäla er via epost till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.) innan den 1 oktober så återkommer vi med mera detaljer.

Mycket mer händer under hösten. Kalendern på tbobs.se visar det mesta.

Slutligen en tråkig nyhet.

Carl-Axel Reimer avliden

Carl-Axel Reimer avled den 30 augusti, 95 år gammal. Carl-Axel blev efter sin pensionering intressad av astronomi och var under många år mycket aktiv på Tycho Brahe-observatoriet samt under åren 1984-93 sällskapets sekreterare. Med sin mycket vänliga och ödmjuka framtoning minns vi honom och hans insatser med glädje och saknad.

 

Många hälsningar,

Peter, er ordf.