litenastb

 NYHETSBREV 15            21 nov 2013

Hej igen!

Vi har två återstående större arrangemang innan vintern, nämligen ett jubileum och ett stormöte. Dessutom passerar ju komet ISON på himlen, dock svårobserverad, både pga av sin position (nära solen på morgonhimlen) och naturligtvis pga av vädret. Troligtvis blir det enklare att se kometen efter periheliepassagen den 28 november. Håll utkik på www.tbobs.se för information om visningar, mm.

 

7 dec kl 17: TBO fyller 40 år

7 december 1973 invigdes Tycho Brahe-observatoriet i Oxie - lördagen 7 december 2013 firar vi med start kl 17.00 vårt observatoriums fyrtioårsjubileum med en anspråkslös fest på TBO. Det blir mat och alkoholfri dryck med inslag av tillbakablickar och framtidsspanande.

Programmet:

Kl 17.00  Måltid – varmrättsbuffé. Örtmarinerad helstekt pigghamrygg, potatisgratäng, broccoli m.fl. tillbehör.

Kl 18.00  Kaffe.

  • Ulf R Johansson berättar om amatörastronomins okända historia i Malmö och observatoriets grundare och förre ASTB-ordf Per-Åke Björklund, som föddes för 100 år sedan.
  • Peter Linde ger glimtar av vad som hänt de gångna fyrtio åren, bl.a. på video, och
    skådar också i kristallkulan: Vad händer framöver? Vad vill vi ska hända?
  • Peter Hemborg: Plock ur vårt digra arkiv! En del kommer att finnas på nätet.
  • Plats för nostalgiskt tillbakablickande och optimistiskt framtidstänkande!

Kl 20.00 Slut.

Vi har inbjudit några hedersgäster till denna lilla fest, varför utrymmet är begränsat. Men ta chansen och anmäl din närvaro till vår astropedagog Peter Hemborg (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.) senast fredag 1 december. Därefter kontaktar han dig. Först till kvarn gäller! Pris: 175 kr per kuvert, betalas vid ankomst.

 

11 dec kl 19: En resa i cyberrymden med ditt eget planetarium i fickan!

En helkväll med många nya teknologiska verktyg med fokus på astronomi. En lektor föreläser på distans och vi blir studenter genom mobilen, astrofotografen visar hur man åstadkommer en vacker galax och ett teleskop fjärrstyrs på scenen. Därtill intressanta appar, QR-koder, 3D-glasögon och 3D-skrivare, forum för nätverkande. Har du en app för Twitter är du välkommen att twittra före, under och efter mötet; hash-taggen kommer på webbplatsen. Vill du bli student för en minut skaffar du appen Adobe Connect. Och så kan du dechiffrera föredraget med appen I-nigma. Men du behöver ingen mobil eller ens skaffa appar för att se vad som finns inom denna nya bransch.

Föredragshållare är vår egen Jorge de Sousa Pires,  lektor i medieteknik vid Linnéuniversitetet och styrelseledamot i ASTB. Kvällen inleds som vanligt med korta förenings- och astronominyheter samt med en rapport från solförmörkelseresan till Afrika.

Detta är ett samarrangemang mellan ASTB, Svenska Ingenjörsklubben och Dataföreningen.

Plats: Hörsalen, Tekniska muséet, Malmö, kl 19.00.  Ingång från sidan på museet.

Observera att mötesdagen är onsdagen den 11 dec.

 

Många hälsningar,

Peter, er ordf.