litenastb

NYHETSBREV 61     9 april 2019

Hej,

Under våren har det som vanligt varit en hel del aktiviteter. Vid månadsmötet i januari fick vi ett lysande föredrag av Oscar Agertz som berättade om sin forskning om avancerad galaxsimulering. I februari hade vi bjudit in Maria Roos som gav oss en lektion i hur ett planetsystem bildas. 

Nyligen timade vårt årsmöte, som vanligt ute på Tycho Brahe-observatoriet. En fullsatt sal fick höra om vår verksamhet och Ulf R Johanssons expose över de senaste 100 årens svenska astronomi. Titta in här för en fyllig redovisning.  

Musikkonsert med astronomitema 

Hösten 2018 blev vi kontaktade av musikgruppen Trio Nebula för ett eventuellt samarbete. Det har lett till att vi medarrangerar tre unika musikkonser ter med gruppen. Den första blir i Lundmarkssalen på astronomiska institutionen nu på lördag den 13 april kl 19.30. Därefter blir det två föreställningar på Tycho Brahe-observatoriet dagen efter. Den första är speciellt riktad mot barn (i alla åldrar) kl 14.00. Den andra hålls kl 16.30 och är samma version som i Lund dagen innan.

Alla konserterna varar ca en timme inklusive frågestund. Därefter blir det möjlighet till lite mingel med förfriskningar. 

Trio Nebula, som kommer från Danmark och Holland, presenterar egen  – nyskriven – musik med astronomisk anknytning. Musiken ackompanjeras av video- och bildspel. De har tidigare gjort liknande konserter i Holland, kopplade till olika amatörastronomiska sammanhang. 

Missa inte chansen till denna upplevelse! Platserna är begränsade, så kom i tid. Se här för alla detaljer.

Spännande amatörastronomi

Även amatörastronomiskt har det hänt några riktigt spännande saker. På januarimötet rapporterade luleågymnasisten Viktor Stubbfält via Skype om sina lyckade fjärrstyrda observationer av exoplaneten Wasp-33b.

På årsmötet fick vi en rapport från ett annat avancerat gymnasieprojekt, en lyckad observation av Tvillingkvasaren, det först kända gravitationslinsade objektet. I en klass för sig stod Lars-Åke Truedssons rapport om sina senaste 3414 solobservationer...

Liten påminnelse om medlemsavgiften

Du har väl inte glömt att betala in medlemsavgiften? I så fall, kolla här:

Personligt medlemskap:    350 kr
Familjemedlemskap:         450 kr
Ungdom/studerande:        150 kr
Budgetmedlemskap:         120 Kr

Om alla fantastiska medlemsförmåner som man då får åtnjuta kan du läsa här

Inbetalning till pg 3 97 50-5 eller Swish 123 148 23 30. Om du inte använder formuläret på hemsidan behöver du också maila namn, adress, epost, och födelseår till kassören, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Vårhälsningar, 

Peter, er ordf