litenastb

NYHETSBREV 62    &nbsp ;6 maj 2019

Hej,

Den 13 och 14 april samarbetade vi med musikgruppen Trio Nebula och arrangerade tre unika musikkonserter i astronomisk miljö, dels i Astronomihuset i Lund, dels på Tycho Brahe observatoriet i Oxie. Vi fick höra nykomponerad musik på nykonstruerade musikinstrument! En spännande och något omtumlande upplevelse. Mer om detta på hemsidan snart men under tiden kan man avnjuta ett kort sammandrag här

10 maj: Hjälp till att döpa 2007 OR10

Som bekant invigde sällskapet för ett par år sedan  en modell av dvärgplaneten 2007 OR10, som vår del av världens största solsystemsmodell. Bl a så direktintervjuade vi då en av upptäckarna, Meg Schwamb. Nu ska äntligen denna största icke namngivna dvärgplanet få ett namn och upptäckarna har gjort en särskild hemsida för ändamålet:

https://2007or10.name/ 

Där finns mycken och trevlig information , med tre namnförslag som man kan rösta på. Ett av dem är den fornnordiske guden Vili, broder till Oden i den nordiska mytologin. Så jag föreslår att alla röstar på Vili :) !

Omröstningen avslutas den 11 maj kl 9 på förmiddagen, svensk tid. 

25 maj: Historiska Klubben på hemmaplan

Vår astronomihistoriska gruppering, kallad Historiska Klubben kort och gott, brukar ses 1 max 2 ggr om året och lördagen den 25 maj är det dags igen.

- Då är vi verkligen på hemmaplan, berättar Ulf R Johansson som tillsammans med Klas Hyltén-Cavallius har gjort ett program enligt följande:
 • Med start kl 13 samlas vi vid astronomiska institutionen ("Astronomihuset"), på Sölvegatan 27.
 • Vi tittar på matematikskulpturen alldeles i närheten.
 • Därefter traskar vi nerför Sölvegatan, varvid Klas berättar lite om andra historiska saker.
 • Vi stannar upp vid det märkliga Donavithuset ("Lunds mest okända observatorium"). Kanske kan vi gå in om och kika.
 • Därefter sneddar vi genom Lundagård där Ulf R berättar om gamla observatoriet i Kungshusets torn.
 • Vi tar oss avslutningsvis till Gamla obsis i Stadsparken, där vi avrundar med att titta på den restaurerade observatorieparken.
 • I Stadsparken finns en restaurang där man ta en fika eller en öl eller vad man vill. Denna annorlunda stadsvandring i stjärnornas tecken ska vi klara av på 90 minuter.

Ingen föranmälan behövs, det är bara att dyka upp!

 

1 juni: Studieutflykt till Ven

Sällskapets årliga utflykt går denna gång till Ven, lördagen den 1 juni. Under maj månad invigs nämligen en ny, utökad, utställning i Tycho Brahemuseet, vilken blir fokus för utflykten. Preliminär plan:

 • Samling i Landskrona kl. 09.30
 • Avgång båt till Ven kl. 10.00 (gruppbiljett bokas av oss i förväg)
 • Ankomst Ven kl. 10.30, därefter gemensam fotvandring eller buss till museet
 • Guidad tur på museet
 • Gemensam lunch på Turistgården

Även denna gång gör vi utflykten i samarbete med våra vänner i Hallands Astronomiska Sällskap.

Boka alltså in detta fina tillfälle till både vacker miljö, trevlig samvaro och fördjupade astrohistoriska kunskaper! Mer detaljer, bl a om pris och anmälan kommer inom kort.

Vårhälsningar, 

Peter, er ordf