litenastb

NYHETSBREV 63    4 juni 2019

Hej,

Nu verkar sommaren kommit för att stanna. Som astronom kanske med blandade känslor, nätterna är ju för ljusa! Men det finns riklig kompensation. Varför inte deltaga i några av våra sommaraktiviteter? Nära 50 medlemmar i ASTB och HAS gjorde det redan i lördags, då årets studieresa gick av stapeln. Denna gång för att bese den nya utställningen på Tycho Brahe-museet på Ven. Ett litet reportage finns här. Lördagen innan gjorde för övrigt Historiska klubben sin utflykt. Under ledning av Ulf R Johansson och Klas Hyltén-Cavallius  blev det en astronomisk promenad i Lund mellan den nya och den gamla astronomiska institutionen. På vägen fanns åtskilligt att titta på, i Cassiopeiabloggen finns en utförlig redogörelse.

5 juni: Grillkväll på observatoriet

Redan imorgon kväll, från kl 19, har vi en utvidgad klubbkväll. Det blir grillning på observatoriet och vi har skickat ut en särskild inbjudan till våra nyare medlemmar. Men naturligtvis är såväl gamla som nya välkomna! Tag chansen till en gratis korv och trevlig samvaro! Och klubbkvällarna fortsätter sedan varannan onsdag hela sommaren, men kolla för säkerhets skull på tbobs.se i förväg.

19 juni: Pubkväll på Sir Tobys

Nu provar vi ett nytt koncept. Vi får låna en del av puben Sir Tobys lokaler för egen aktivitet. Vi tänker oss en mycket informell träff i avspänd atmosfär. De som vill beställer förstås en öl eller något annat gott. God samvaro utlovas, men inte bara det: Quiz hänger samman med pubar, så även i vårt fall. Så ställ in er på att lura ut en del astronomiska quiztigheter, från kl 19. Sir Tobys ligger centralt i Malmö, Davidshallgatan 21, nära Triangeln.

20 juli: 50 års jubileum av månlandningen!

Säkerligen har en hel del av ASTB:s medlemmar egna minnen av den historiska månlandningen den 20 juli 1969. En fantastisk upplevelse. Vi har spännande planer på ett arrangemang med anledning av detta men de är inte spikade ännu. Håll utkik på hemsidan och i kommande nyhetsbrev!

25-28 juli: Limhamns hamnfest

Ifjor medverkade vi för första gången på Limhamns hamnfest och det blev mycket lyckat. I år fortsätter vi med ett utökat deltagande, förutom med solvisning även med föredrag av olika slag. En häftig blandning av sol, astronomi och hamnatmosfär! Mera detaljer kommer så småningom.

9-10 augusti: Malmöfestivalen

Som vanligt medverkar ASTB på Malmöfestivalen, denna gång på festivalens två inledande dagar. Det blir på barnfestivalen där vi kommer att erbjuda solvisning, astropyssel, föredrag, mm.

Perseider!

Något som alltid kan lita på är den årliga meteorsvärmen Perseiderna med maximum 12-13 augusti. Något som man också kan lita på är att vi då bjuder in allmänheten till observatoriet för att observera dem. Mer detaljer senare.

Instagram igång

Våra olika IT-satsningar är under ständig utvärdering och förbättring, sakta men säkert.  Nu har vi just aktiverat vårt Instagramkonto på allvar. Ambitionen är att vårt Instagram skall spegla sällskapets aktiviteter på ett snabbt och aktuellt sätt. Så ni som har Instagram, sök på "Upptäck universum" så hitt ar ni till oss. Glöm inte att "följa" oss. Under sommaren räknar vi med fler nyheter på denna front, t ex en uppfräschad version av astb.se.

Sommarhälsningar, 

Peter, er ordf