litenastb

NYHETSBREV 104  17 november 2023

Hej,

Höstrusket är ju över oss sedan en tid och vintern på väg. Låt oss hoppas att det blir ett antal fina kvällar – mörkret kommer ju i alla fall väldigt tidigt nu.

Till septembermötet hade vi bjudit den kände astrofotografen Göran Strand som medverkade via zoom. Han berättade genom sina bilder om sin passion för astronomi, ljus och olika ljusfenomen. Hela mötet finns inspelat på vår Youtubekanal. Till detta visade ordföranden en egentillverkad video med de bästa bilderna från Webb-teleskopet. Videon är musiksatt och kan avnjutas här.

månadsmötet den 26 oktober fick vi höra Gabriella Stenberg Wieser, rymd­fysiker och forskare vid IRF i Kiruna. Hon berättade hon om sin medverkan i JUICE-projektet, dvs om ESA:s rymdsond Jupiter Icy Moons Explorer, som nu lyckligen är på väg till Jupiter. Dessutom hade vi premiär på vår nya frågetävling "På spåret mot stjärnorna"! Även detta möte kan ses på Youtube.  

23 nov: Stjärnbildskurs på TBO

Vi börjar nu en liten serie träffar där vi på ett enkelt sätt går igenom hur man hittar de vanligaste stjärnbilderna. Det är Bengt Rönde som delar med sig av sina kunskaper. Första gången handlar det om vinterns stjärnbilder. 

Lär dig mer om vinterns stjärnbilder, sevärda objekt på natthimlen och lite om programmet Stellarium. Under kvällen går vi igenom de stora stjärnbilderna för årstiden men även dom lite mindre kända. Hur hittar man dom lättast och när?

Vi går också igenom andra objekt på natthimlen och vilka som kan ses för blotta ögat, med kikare eller teleskop. Vi använder programmet Stellarium som simulerar natthimlen och går igenom några av dess funktioner.

Tid: Torsdag den 23:e november, kl 19.00 – 20.30
Plats: Tycho Brahe-observatoriet

Anmälan sker till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

30 nov kl 19.00: Månadsmöte i Lund 

Årets sista månadsmöte blir den 30 november i Lundmarksalen i Astronomihuset. Sista detaljerna i programmet håller på att sättas samman och fullständig dagordning skickas ut inom kort.

16 december kl 12.30: Historiska klubben

Vår astronomihistoriska gruppering inom ASTB ses 16 december, en lördag, med start kl 12.30 på Tycho Brahe-observatoriet. Fika utlovas med smarriga kakor! Längd på mötet: 1,5-2 timmar. Max!

Huvudpunkten är kyrkoherden Emil Ahrent (1894-1982), som bl a byggde astronomiska ur och vackra väggpendyler. Mest berömt och känt är det astronomiska uret i Fjelie kyrka (delvis byggt av skrotdelar), men Emil gav även sina barn dessa unika ur. Vår medlem Pia Sjöholm lovar berätta:

Emil Ahrent var min äldste mosters svärfar så vi var inte direkt släkt. Hans sonson Sten Ahrent, som var ägare av rumsuret som nyligen gick på auktion för 105 000 kr, var min kusin. Sista gången jag träffade Sten, i maj förra året, så pratade han och jag om att jag skulle få gå igenom all dokumentation som han hade kvar efter Emil med tanke på att kunna prata om det någon gång på Historiska klubben.

 

Hälsningar,

Peter, er ordförande     

 

Email built with AcyMailing