litenastb

NYHETSBREV 105  7 januari 2024

Hej,

Så har det till slut blivit vinter även i Skåne. Och kalla temperaturer hänger nära samman med klar himmel, något som vi astronominördar ju uppskattar. 

2023 avslutades med flera aktiviteter. De sista månadsmötet 30 nov innehöll ett spännande föredrag av Santi Roca Fàbrega om mörk materia. 10 dec var det 50-årsfest på observatoriet, som ju invigdes i december 1973. Slutligen hade  Historiska klubben den 16 dec sammanträde på observatoriet.

Start 8 jan: Drop-in på TBO

Nu utökar vi vårt publika öppethållande på observatoriet. Tag chansen att bekanta dig med Sveriges kanske största publika amatörastronomiska teleskop – kallad FINN! Vi startar vår nya publiksatsning måndagen 8 januari. och därefter varje måndag och varannan onsdag, oavsett väder. Öppet mellan 18.00 - 20.00. Mer information om denna nya satsning finns här.

Den nya drop-in verksamheten är visserligen i första hand riktad till ungdom och allmänhet, men som medlem är du förstås extra hjärtligt välkommen. Och inte bara som besökare, för att kunna hålla igång denna nya satsning behövs fler som bidrar. Kan du hjälpa till på något sätt, kanske med ett enklare föredrag eller något annat, så hör av dig till sekreterare Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

18 jan: Stjärnbildskurs på TBO, del 2

Du har väl inte missat vår nya serie om stjärnbilder? Vi går igenom på ett enkelt hur man hittar de vanligaste stjärnbilderna. Det är Bengt Rönde som delar med sig av sina kunskaper. Andra gången handlar det om vinterns och vårens stjärnbilder. 

Lär dig mer om stjärnbilder, sevärda objekt på natthimlen och lite om programmet Stellarium. Under kvällen går vi igenom de stora stjärnbilderna för årstiden men även dom lite mindre kända. Hur hittar man dem lättast och när?

Tid: Torsdag den 18:e januari, kl 19.00 – 20.30
Plats: Tycho Brahe-observatoriet

Anmälan sker till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

25 jan 19.00: Månadsmöte på observatoriet 

Årets första månadsmöte blir den 25 januari ute på Tycho Brahe-observatoriet. Det blir bl a stor final på vår frågetävling "På spåret mot stjärnorna"! Programmet skickas som vanligt ut ca 10 dagar innan.

Mötesdagar under våren

Övriga dagar för vårens månadsmöten är 29 feb, 21 mars (årsmöte) och 25 april. Boka in dem i kalendern redan nu så du inte missar något!

Medlemsavgiften!

Dags att betala medlemsavgiften för 2024! Oförändrade avgifter, all information finns här. Och övertala gärna släkt och vänner att också göra det! Några goda argument finns här! 

 

Hälsningar och God Fortsättning!

Peter, er ordförande     

 

 

 

 

Email built with AcyMailing