neb3

 

Till zoommötet den 25 feb bjöd vi in doktorand Eric Andersson att berätta om skenande stjärnor. 

Stjärnor föds nästan alltid tillsammans och påverkar ibland varandra så att någon stjärna våldsamt kastas iväg. Sådana s k skenstjärnor har konsekvenser för hur Vintergatan har utvecklats. Vi fick också en intervju med nya redaktören för "Populär Astronomi", Katrin Ros, samt höra senaste nytt om marssonder och annan rymdfart.

43 deltagare hade hittat till vårens andra zoommöte, några av dem för första gången. Som vanligt var det en blandad kompott med några kortare punkter följt av ett föredrag, dock  med en liten paus emellan. 

Efter föreningsnytt berättade Tomas Diez om senaste nytt från Space X experimenten som fortskrider i rasande fart. Sandra Lindqvist hade noterat att ESA nu söker efter en ny omgång europeiska astronauter. Ingen anmälde sig dock under mötets gång...  Vår medlemstidskrift "Populär Astronomi" har fått en alldeles ny redaktör, Katrin Ros, och vi nyfikna på hur hon upplevde det. Ulf R Johansson var den vane intervjuaren. Därefter gjorde Hampus Nilsson come-back. Flera Mars-sonder hade nyligen nått planeten och Hampus gav en en översikt men med fokus på Perseverance och den redan ikoniska landningssekvensen. 

Så här kunde det se ut:

 

 

Efter en kortare paus var det dags för kvällens huvudattraktion. Eric Andersson är ett par år in i sina doktorandstudier vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik i Lund. Hans specialitet är studier av galaxers utveckling, bl a med hjälp av avancerad simulering. Kvällens ämne handlade om s k skenstjärnor, dvs stjärnor som genom gravitationspåverkan i unga stjärnhopar kastats i väg med höga hastigheter från sina ursprungliga platser för att i många fall nu befinna sig i Vintergatans utkanter.  Det blev en pedagogisk och mycket uppskattad genomgång av hur detta går till. Eric hade också nyligen uppmärksammats av SVT angående sina spännande resultat.

Här några bilder från föredraget: