litenastb

NYHETSBREV 67    22 sept 2019

Hej,

Höstmörkret har fallit – nu är en bra tid att spana på himlen. Eller medverka aktivt i våra aktiviteter! Säsongen började bra med häftigt deltagande på Malmöfestivalens barnavdelning, vårt eget arrangemang 12-13 aug där vi inbjöd allmänheten att titta på stjärnfall och ett spännande månlandningsföredrag av Leif Petersson på vårt första höstmöte den 29 augusti.  Dessutom medverkade vi nyligen på kulturnatten i Lund där mycket folk var i rörelse.

26 sept: Amatörastronomikväll

Lär dig hitta på natthimlen och att använda planetarieprogrammet Stellarium!  Amatörastronomikvällarna vänder sig till både den vetgiriga allmänheten och till intresserade medlemmar. Under detta möte, torsdagen den 26 september kl 18.00 på Tycho Brahe observatoriet i Oxie, kommer vi att tala om grunderna i hur du hittar kända objekt såsom stjärnbilder, galaxer och nebulosor på natthimlen. Parallellt med detta kommer vi att ta en titt på det mycket användbara gratisprogrammet Stellarium som du kan installera och använda på din egen hemdator. Mera detaljer här.

28 sept: Astronomins dag och natt

Lördagen den 28 september är det åter dags för astronomins dag och natt i hela Sverige! Det är Svenska Astronomiska Sällskapet som tagit initiativet och vill ta universum till folket!

TBO medverkar naturligtvis och håller öppet hus denna lördag kl 19-23. Årets tema är "Räkna stjärnorna" som är ett enkelt att uppskatta ljusföroreningar i himlens bakgrund.  I ett antal spännande kortföredrag kopplar vi till temat och dessutom till det senaste inom rymdfarten! Hela programmet finns här.

3 okt: Lunds observatoriums nya teleskop

På höstens andra månadsmöte ligger fokus på observationell astronomi. Vi kommer bl a att få se några spännande amatör­astrobilder. Men huvudnumret denna gång är ingen föreläsare - utan det nya 60 cm teleskopet som just installerats på obser vatoriet i Lund. Hampus Nilsson ger bakgrunden och sedan blir det en förhandsvisning för sällskapet. Plats blir Lundmarksalen i Astronomihuset, Lund. Komplett kallelse till mötet kommer sedvanligt inom kort.

Hösthälsningar, 

Peter, er ordf