litenastb

NYHETSBREV 68    5 nov 2019

Hej,

Mörkret har ju ganska plötsligt blivit mycket tidigare och längre. Så nu är en bra tid att spana på himlen – om bara molnen ville hålla sig borta! Under hösten har vi som vanligt hunnit med en hel del. Den 28 sept var det årets "Astronomins dag och natt". Som vanligt var det öppet hus på observatoriet och folk strömmade till, även om vädret inte direkt var på vår sida.  Septembermötet gick av stapeln 3 okt (!) och huvudföredragshållare denna gång var –  ett teleskop! Nämligen Lunds observatoriums nya förnämliga 60 cm teleskop som vi ASTBare fick en förhandstitt på. Men nu har vi en rad nya aktiviteter på gång. 

7 nov: Månadsmöte med astronomiskt smörgåsbord

Denna gång blir det ett astronomiskt smörgåsbord med varierade goda små­rätter! På menyn finns nyheter från astrono­min och rymdfarten och en ny omgång fantas­tiska astrobilder. En koppling görs mellan sf-filmen "2001" och exo­planeterna och därefter avslöjar vi hur en känd ASTB-profil blev intresserad av astronomi. Mer info här!

Tid: Torsdag 7 november kl 19.00
Plats: Karl Hovbergs hörsal, Malmö stadsarkiv, Friisgatan 19B 

9 nov: "2001 – Ett rymdäventyr"

Vårt samarbete med Folkets Bio Panora fortsätter. På lördag kl 20.00 ger man en specialvisning av Stanley Kubricks klassiska SF-mästerverk "2001 – Ett rymdäventyr" från 1968. ASTB-medlemmar får rabatt på biljetten, vi betalar 110 kr. Vi använder ett kodord (samma som tidigare) vid biljettköp för att kunna utnyttja rabatten. Kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för att få det.

Enligt min mening är detta den bästa filmen, alla kategorier. Punkt. Missa inte chansen att se den! Eller för kanske tionde gången, som jag. Ni riskerar dessutom att få höra undertecknad göra en inledning till filmen. Panorainfo här!

11 nov: Merkuriuspassage

Den 11 november är det alltså dags för planeten Merkurius att  passera framför solen . I ett teleskop med bra solfilter(!) kan man alltså då under några timmar se en liten prick sakta röra sig över solskivan. Naturligtvis har vi öppet på observatoriet för det celebra tillfället. Ta tillfället att se fenomenet, som inte kommer komma att hända igen förran den 13 nov 2032!  Mer info här, inklusive Jon Saalbachs jättefina "reklamfilm".  

14 nov: Amatörastronomikväll

Har du funderat på att köpa teleskop? Sällskapet erbjuder möjlighet att låna ett teleskop. Detta för att ge lite bättre förståelse för vad man kan se och göra med ett teleskop och vad som kan vara rimligt att satsa ekonomiskt. Under denna kväll går vi igenom grunderna för hur du hanterar teleskop. Amatörastronomikvällarna vänder sig till både den vetgiriga allmänheten och intresser ade medlemmar. Det krävs inga förkunskaper för att delta. Om vädret tillåter går vi ut och observerar vid slutet av mötet med låneteleskopen.

Anmäl dig via mail senast 13 nov till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Mera detaljer här.

Andreas S

Hösthälsningar, 

Peter, er ordf