2 feb: Mysteriet med intensitetsinterferometri
Välkomna till årets första månadsmöte med dr Colin Carlile, forskare vid Astronomiska institutionen och tidigare chef på ESS. Colin berättar om intensitetsinterferometri där målsättningen är att kunna skapa bilder med betydligt högre upplösning av stjärnor än vad som är möjligt med dagens teleskop.
Tid: Torsdag den 2:e februari kl 19.00
Plats: Lundmarksalen, Astronomihuset, Sölvegatan 27
Bild: Florent Renaud
Medlemskap 2023
Ny eller gammal medlem? Ni är lika välkomna! Dags att betala in medlemsavgiften för 2023! Alla nya medlemmar får gratis boken "Allt mellan himmel och jord" av Johan Kärnfelt.
God Fortsättning 2023!
Astronomiskt julbord
Årets sista månadsmöte hölls den 1 dec på Tycho Brahe-observatoriet. Det blev ett "astronomiskt julbord" med ett antal goda smårätter på menyn. Tycho och hans nova uppmärksammas på flera sätt. Vi fick rykande rymdnyheter och dessutom nya fina astrobilder. Ett nytt inslag var en finurlig liten astrotävling baserad på att känna igen himmelsobjekt.
Sammanflätat ljus och kvantteleportering
Kvantmekaniken förutsäger att par av sammanflätade ljuspartiklar har egenskaper som inte kan förklaras med klassiska modeller. Istället hänger deras egenskaper samman på ett sätt som öppnar för nya möjligheter att använda kvantmekanik. Johan Rathsman, teoretisk fysiker, gav den spännande bakgrunden till årets Nobelpris i fysik.
Vi fick också höra om ett nytt modellprojekt på Österlen, se färska astrobilder och höra om MARS.
Exoplaneter – hur upptäcks och bildas de?
Upptäckten av exoplaneter får anses vara ett av de största genombrotten astronomin haft, kanske någonsin. Många astronomer forskar nu inom området. En av dem är Linn Eriksson som disputerade i våras på hur exoplaneter uppkommer. Vi bjöd in henne till höstens första månadsmöte! Till detta kom även nyheter från rymden och visningar av fantastiska astrobilder!
Sol över Malmöfestivalen
Äntligen var Malmöfesten tillbaka efter två år. Sällskapet bidrog som vanligt de två första dagarna på barndelen i Slottsparken. Vädret var utmärkt, mycket sol, om än i varmaste laget. Våra inslag bestod av solobservationer med våra två specialteleskop, en frågetävling för barn och den fantastiska astrovagnen, som visades upp för första gången.
Sida 1 av 38